Blog

Histories naturals

Observar i recrear les formes i relleus de la natura ha estat una obsessió per a molts artistes. L’empremta natural a les obres afegeix un sentit a l’art, i amb les tècniques gràfiques es poden captar molts detalls de la realitat. Molts artistes contemporanis utilitzen el gravat i la calcografia per la riquesa tècnica i la varietat de resultats. Una d’aquestes pràctiques, potser la més directa, és el frottage. Max Ernst (Brühl, 1891 – París, 1976), pintor, artista gràfic i escultor, va ser considerat  com un dels  exponents imprescindibles del moviment Dadà i del Surrealisme. En els seus inicis com a…

Continuar llegint

Màscares i mascaretes

Ara que s’ha acabat l’obligació de dur mascareta pel carrer i als patis d’escola, i sembla que aviat  ja no la durem tampoc a espais tancats, ara que hem viscut un nou Carnestoltes, em venen al cap algunes màscares que han fet història en el món de l’art, i l’efecte que produeix la cobertura del rostre. I això em convida a imaginar màscares de paper per recrear personatges de moda que també n’han fet ús. Les més conegudes són les del drama i la comèdia en el teatre clàssic, que com una icona arriben als nostres dies. En el cinema, a la pel·lícula Darth vader, una revolta social pren els carrers amb…

Continuar llegint

L’elogi del teixir

L’elogi de teixir que com a la vida és anar encaixant i triant amb paciència un punt sobre l’altre i anar fent. Prendre’s tot el temps necessari per al treball manual i recuperar vells oficis. No només elaboracions llargues i complicades també amb un dibuix, un traç, tan sols o una bona truita. L’important és seleccionar-ho tot amb la màxima cura possible i posar-hi el cor. I obtenir les satisfaccions derivades del treball, que pot tenir la recompensa en el fet del treball mateix. Els detalls quotidians que ens connecten amb el producte final. Qui ho fa pot controlar les seves…

Continuar llegint

Connexions neuronals

Evru ( Evrugo Mental State, 2001) l’artista Albert Porta i Muñoz, per mi, és un dels més rellevants de la seva generació i destaca per haver estat pioner en l’ús de noves tecnologies aplicades a la creació plàstica, no sé si serà un dels grans noms de la història de l’art, encara que no és un nom que escolteu sovint però hauria de ser-ho. És un dels artistes que sorprenen i desperten les ganes de dibuixar, pintar i experimentar amb l’art. Engresca molt els nens convidar-los a provar la seva tècnica de pintura, que és amena i divertida. Al 1968, l’artista va esdevenir Zush; mes tarda, després…

Continuar llegint

Espigoladors de l’Art

Pensem de quina manera motivem l’aprofitament de material de rebuig per a crear. Des de fer compostatge, retornant a la terra el que és de la terra, passant per la inspiració en l’obra d’artistes com Fina Miralles o de Perejaume, que ens plantegen conceptes basats en allò més agrari i terrenal, fins a arribar a experimentar la quotidianitat des d’una sensibilitat artística. Elaborant el paper i els pigments de manera artesana trobarem un sentit a l’experimentació creativa. Mitjançant el collage, entès també com a tècnica de reciclatge, anirem a raure en obres com les de Jean-François Millet. La idea de l’aprofitament aplicat a…

Continuar llegint