Gyotaku

La paraula Gyotaku està formada per les paraules japoneses “gyo” (peix) i “taku” (fregar). En català es pot traduir com a ‘impressió de peixos’

El Gyotaku o ictiograma és un tipus d’art que va néixer al Japó cap a l’any 1800 i consisteix a reproduir les empremtes d’un peix, a través de la tinta i la fricció, sobre diferents superfícies com ara el paper o una tela. Quan va sorgir aquesta tècnica era feta servir pels pescadors per tal de recordar les seves captures més importants.

L’ictiograma va continuar als mercats de peix, on s’imprimien les figures dels peixos pescats indicant-hi l’espècie, el pes, el preu de venda i la data de captura. Avui en dia encara es poden veure aquestes impressions a alguns mercats tradicionals del Japó i a les cases de pescadors esportius, que les utilitzen com a trofeus dels peixos que han aconseguit capturar.

Tradicionalment es diu que el Gyotaku no només recull la fisonomia dels peixos sinó que també plasma sobre el paper la seva ànima i, alhora, la seva absència en vida.

Realitzo una activitat relacionada amb el Gyotaku o l’ictiograma a les escoles

Comencem amb una breu introducció amb exemples d’aquests peixos sobre el paper i fem el taller. Busquem l’essència i l’ànima de cada peix per després aconseguir una bona impressió sobre el paper japonès. Cada alumne fa l’estampació del seu animal i, després, pengem els dibuixos amb fils i canyes per poder exposar.